vineri, 31 iulie 2015

Ateneul Tatarasi


Ateneul Popular „Tătărași” (numit actual Ateneul Tătărași) a fost un edificiu cultural care a existat în cartierul Tătărași al municipiului Iași. În 1920, pe terenul unei fostei fabrici de ciorapi, a fost construită după planurile arhitectului V. Mironescu o clădire care să adăpostească activitățile culturale desfășurate de Societatea „Ateneul Popular - teatru și cinematograf”, asociație creată în 1919.
Ateneul Tatarasi  vechi

Membrii fondatori ai Societății Ateneul Popular au fost Constantin N. Ifrim, Victor Carpus, C. Simionescu, V. Mihăilescu, Leon Popovici, A.C. Cuza, Ion V. Ionescu, Mihai Geamănu, C. Leonte, Corneliu Șumuleanu, Gheorghe Mihăilescu, N. Negrescu, N. Ionescu-Râmniceanu, Gh. Neculau, Grigore Bejan, A. Vieru, Vladimir Mironescu, Ion Zamfirescu, I. Antoniu, I.P. Șincoca, Constantin Stamboliu, I. Constanțiu, Dumitru Carp.

Clădirea, inaugurată pe 25 aprilie 1920 și realizată în stil românesc fără ornamentații exterioare sau interioare, era formată din trei corpuri legate între ele: corpul din față cu parter și un etaj, corpul din mijloc, care avea o sală de spectacole cu 600 de locuri, și ultimul corp, asemănător primului, cu două niveluri, care acoperea scena de spectacole. În plus de sala de spectacole, clădire dispunea de spații pentru o bibliotecă.
Ateneul Tatarasi

Ca urmare a deteriorărilor determinate de cutremurul din 1977 activitățile au fost întrerupte. În 1998 au fost demarate lucrările pentru o nouă clădire, inaugurarea fiind realizată în 2002. Actualul Ateneu Tătăraşi a fost construit în apropierea locului în care a funcţionat vechiul Ateneu Popular înfiinţat în 1919, imediat după Marea Unire. Vechiul Ateneu din Tătăraşi, mai ales în perioada interbelică, a constituit un adevărat focar cultural, dar şi un ambasador al unităţii culturale a românilor.

Informaţii de contact
Telefon: 0232-261.846
E-mail: ateneutatarasi@yahoo.com
Website: www.ateneutatarasi.ro
Adresa: Iaşi, str. Pictorului, nr. 14

Pentru a ajunge la Ateneul Tatarasi trebuie sa mergeti cu tramvaiul 3 al RATP Iasi

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu