Vedere a orasului Iasi

Iasul este unul din cele mai frumoase orase ale Romaniei, fiind al doilea ca marime si de asemenea un important centru universitar

Cinema City Iasi - cel mai modern cinematograf din Iasi

Doresti sa urmaresti cele mai noi filme aparute pe piata? Si mai ales in conditii de calitate si intr-o atmosfera faina? Atunci vino la Cinama City din Iulius Mall

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

marți, 26 iulie 2011

Manastirea Cetatuia Iasi

Manastirea Cetatuia Iasi

Cei care trec prin Iasi nu ar trebui sa plece din aceasta frumoasa urbe fara sa viziteze cateva din manastirile orasului. Una din ele este Manastirea Cetatuia. Situata pe un loc aparte Manastirea Cetatuia Iasi, cucereste vizitatorul prin simplitate, armonia arhitecturii si ciudatul vant ce arareori conteneste pe varful dealului unde a fost inaltata. Ctitorul Manastirii Cetatuia este Gheorghe Duca. Ridicat intre anii 1669 si 1672, complexul manastiresc imita modelul Bisericii Sf. Trei Ierarhi, din punct de vedere al structurii. Monumentul este reprezentativ pentru arta feudala moldoveneasca a sec. al XVII-lea. Aici a functionat si o tipografie grecească. Zidurile au o inaltime de pana la 7 metri si o grosime de 1,40 metri. Sala gotica, cuhnea, clopotul mare si mic din anul 1669, casa domnească si chiliile sunt punctele de atractie pentru pelerini, afara de biserica. Dintre toate, sala gotica se distinge. Luminata prin 11 ferestre, sala gotica are plasate in axul principal doua coloane octogonale din piatra, decorate la jumatate cu un brau brancovinesc. In prezent, s-a pastrat doar o parte dintr-o fresca. Prea putini stiu ca pe deasupra dealului Cetatuii Aurel Vlaicu si-a ales primul zbor.

 

Aproape toate cele necesare hranei sunt obtinute de pe domeniul mănăstiresc. Manastirea are, pe langa o gradina de legume si zarzavaturi pentru care se fac lucrari de irigare, o ciupercarie, dar momentan sistata, si o plantatie de 6 hectare de vita-de-vie, dar si cateva hectare destinate cultivarii cerealelor sau faneturilor pentru animale (vaci, pasari si porci).  Deja s-a început plantarea de trandafiri, tuia şi brazi argintii pentru a înfrumuseţa curtea mănăstirii. Ospitalitatea manastirii se dovedeste indiferent ca esti cunoscut sau nu.

Liga 1 etapa 1

Iata ca prima etapa s-a incheiat si bineinteles nu au lipsit surprizele. Una din ele fiind egalul Stelei cu Vointa Sibiu, o echipa care mai ieri era cat pe ce sa se desfiinteze si care acum iata ca este pe prima scena a tarii. Iar cea de a doua este infringerea campioanei Otelul Galati in fata celor de la Petrolul dupa ce Galatiul a condus la pauza cu 1-0. Din pacate pentru ei un om le-a fost eliminat si de aici a pornit totul.
In primul meci al etapei cei de la Rapid au castigat cu 3-0 meciul disputat pe stadionul celor de la Sportul Studentesc in compania echipei FC Vaslui. Vasluiul nu are un joc prea imbucurator in perspectiva jocului cu cei de la Twente.
Dinamo si CFR Cluj se pare ca tac si fac, Dinamo castigand meciul disputat cu Tg Mures iar Clujul un 2-0 sec.
Meciurile de luni cred ca nu ar fi trebuit sa se dispute in prima liga ci probabil pe undeva prin cea de a doua.

vineri, 15 iulie 2011

Incepe liga 1

Iata ca mai este putin si liga 1 va porni la drum in noua editie de campionat, cea din 2011-2012. Prima editie dupa cele in care campioana mergea direct in grupele Champions LEague. De acum acest lucru nu va mai fi posibil, campioana trebuind sa joace cateva tururi preliminare pentru a putea accede in grupele prestigioasei competitii europene.
Deja in cupele europene am pornit cu stangul Astra luand bataie in deplasarea avuta prin nordul Europei pe la nu stiu ce echipa de mana a doua. Dar daca stam bine sa ne gandim nici cea a noastra nu e departe de valoarea adversarului sau. Asa ca vom aduna puncte din parti si in aceasta editie de CUPA UEFA si vom ajunge acolo de unde am plecat. Probabil ca fotbalul nostru nici nu merita altceva.
Deci etapa 1 va programa urmatoarele meciuri care se vor juca de-a lungul a patru zile. Suporterii de la stadion au fost sacrificati in defavoarea celor de la TV. Acum televiziunile dicteaza ce si cum. Deci iata programul acestei etape:

Vineri 22.07

Dinamo Bucuresti - FCM Targu Mures ora 18:30 DigiSport
Ceahlaul Piatra Neamt - Pandurii Targu Jiu ora 20:20 Antena 1
CS Mioveni - Universitatea Cluj ora 22:00 DigiSport

Sambata 23.07

Vointa Sibiu - Steaua Bucuresti ora 17:00 DigiSport

Duminica 24.07

Rapid Bucuresti - FC Vaslui ora 18:30 DigiSport
CFR Cluj - Astra Ploiesti ora 21:30 DigiSport

Luni 25.07

FC Brasov - Gaz Metan Medias ora 18:30 DigiSport
Concordia Chiajna - Sportul Studentesc ora 19:00 DolceSport
Petrolul Ploiesti - Otelul Galati ora 21:30 DigiSport
  Pentru jucatorii la pariuri iata biletul zilei pe care v-il propun sa il jucati.

Inscrieri concurs ROCK’N’IASI 15 iulie -15 august

Echipa ROCK’N’IASI anunta inceperea inscrierilor pentru editia din 2011 a concursului ROCK’N’ IASI. Ai posibilitatea sa canti in deschidere la trupe mari ca NAPALM DEATH, si sa pleci si cu 1.000 ron acasa.
Inscrierile au loc in perioada 15 iulie – 15 august, dupa care are loc votul online in perioada 16 august – 10 septembrie, urmand ca primele 3 trupe de la fiecare categorie sa evolueze in finala in perioada 15-17 septembrie.


CONDITII DE INSCRIERE:
  1. sa iti alegi o categorie: metal, core sau alternativ (detalii mai jos)
  2. sa trimiti un link video de la o piesa a trupei tale
  3. sa trimiti o biografie scurta si concisa a trupei tale
  4. o adresa  al unui site unde se pot gasi si alte detalii despre trupa ta (myspace sau pagina personala) si unde se pot asculta cel putin 3 piese compozitii proprii, live sau in studio
  5. sa trimiti 2 poze cu trupa (1 poate sa fie logoul trupei) la o calitate cat mai ok
  6. sa poti sustine un concert de 30 minute cu compozitii proprii
  7. sa poti face soundcheck in 15 minute inainte de concert
  8. sa iti faci campanie online sa te voteze prietenii
  9. varsta minima de participare a tuturor membrilor trupei sa fie 14 ani
  10. odata cu inscrierea in concurs, informatiile oferite de trupe pot fi folosite in promovarea festivalului ROCK’N’IASI.
CATEGORII:
1. metal (heavy metal, death metal, black metal, grindcore)
2. core (hardcore , metalcore, crossover, nu-metal)
3. alternativ (alternativ, indie, punk, ska).
CONCURS ONLINE
Fiecare formatie inscrisa va avea facut din partea organizatorilor  un post pe facebook, unde prietenii vor da LIKE. In functie de numarul de likeuri adunate pe postul ce contine clipul online, se va face clasamentul.

joi, 14 iulie 2011

Bojdeuca lui Ion Creanga

 Bojdeuca lui Ion Creanga 

Aici a locuit Ion Creanga (1837-1889), cel mai mare, mai cunoscut si mai iubit povestitor roman, din anul 1872 si pana la 31 decembrie 1889. Aici s-a cunoscut si imprietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris intreaga sa opera: Povestile, Povestirile si Amintirile din copilarie Aceasta casa - numita de Ion Creanga - bojdeuca - pare coborata din poveste.

Firesc, ea este pastrata si azi asa cum arata in anii 1872-1889. O casa cu doua incaperi mici, cu o prispa inspre nord, unde se afla si usa de intrare si un cerdac (o logie populara) cu deschidere generoasa spre orizontul dinspre rasarit sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari. Bojdeuca are patru ferestre cu ochiurile sub forma de cruce: doua aflandu-se de o parte si de alta a usii de la intrare si celelalte doua pe partea opusa a casei.

Acoperisul din dranita (in solzi de peste - scanduri mici de brad) este insufletit de doua elemente simbolice: hornul pe care iese fumul si cahleata (sau lucarna), un fel de ochi fermecat prin care respira aceasta vietate ciudata. Bojdeuca s-a deschis pentru public la 15 aprilie 1918 - fiind primul muzeu memorial literar din Romania. Casuta era insa vizitata din anul 1890, imediat dupa moartea scriitorului, de grupuri de elevi, studenti, profesori si ziaristi.


De la inaugurare si pana astazi au avut loc mai multe restaurari si reorganizari ale casei si muzeului. A doua restaurare, dupa cea din 1918, a avut loc in anii 1933-1934. În anii 1965-1968, fondul documentar al Bojdeucii s-a unit cu cel al muzeului Ion Creanga de la biserica Golia din Iasi. A avut loc organizarea unei expozitii documentare privind viata si opera lui Creanga chiar in Bojdeuca.

Manastirea Frumoasa Iasi

Manastirea Frumoasa Iasi

Manastirea Frumoasa Iasi este situata in partea de sud a orasului, sub dealul Cetatuii. Cea mai veche ctitorie ce s-a aflat pe acest loc a fost inaltata de Meletie Balica, portar al Sucevei si hatman al Moldovei, iar Grigorie al II-lea Ghica a reconstruit biserica, intre anii 1727 si 1733, in stil renascentist. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit detalii: 'Ctitorie a domnitorului Grigorie Ghica al II-lea, Manastirea Frumoasa continua traditia vietii religioase a primului locas, fondat in acest loc, in secolul al XVI-lea, de catre hatmanul Meletie Balica. Imprejurari necunoscute, in ultima perioada a domniei sale, anii 1726-1733, domnitorul Grigorie Ghica intra in posesia ctitoriei lui Meletie si Ana Balica, descendenti ai faimoasei familii de boieri, Buzesti, din Tara Romaneasca. Noul ctitor intervine atat in refacerea integrala a locasului de cult, precum si in acordarea unui nou statut acestui ansamblu religios, arhitectural, punand la dispozitia domnilor si a familiilor domnitoare o curte de vara in apropierea Iasului. Asadar, acest domn Grigorie Ghica si altii socoteau manastirea un fel de resedinta de vara, loc in care se rugau si poposeau uneori pentru liniste, aceasta manastire aflandu-se atunci in apropierea orasului.


Ansamblul Manastirii Frumoasa a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004 şi fiind alcătuit din următoarele 6 obiective:
- Biserica "Sf. Voievozi" - datand din perioada 1836-1839
- Palatul de pe ziduri - datand din perioada 1818-1819
- Ruinele Palatului "pentru femei" - palatul domniţelor, aflat astăzi in ruină, la intrarea in mănăstire; datand din secolul al XVIII-lea
- Turnul-clopotniţă - datand din perioada 1819-1833
- Zidul de incintă - datand din perioada 1726-1733
- Mausoleul lui Grigore Sturdza - datand din perioada 1833 şi aflat langă biserică

sâmbătă, 9 iulie 2011

“Germana – limba marilor idei 22 iunie - 29 iulie Iasi

“Germana – limba marilor idei”

22 iunie - 29 iulie 2011 -  Centrul Cultural German Iasi


Ambasada Republicii Federale Germania, Goethe Institut si DAAD (Serviciul German pentru Schimburi Academice), in calitate de organizatori, au lansat campania „Germana – limba marilor idei”. Cu aceasta ocazie, la Centrul Cultural German Iasi va fi expusa o interesanta expozitie foto ce cuprinde portretele unor personalitati din Romania precum si marturiile lor in favoarea cunoasterii limbii germane.

Ambasada Republicii Federale Germania si DAAD, cu sprijinul Goethe Institut, au lansat campania „Germana – limba marilor idei”, campanie ce face parte dintr-un amplu proiect derulat in mai multe state europene si finantat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. Campania din Romania se bucura de prezenta a douazeci de vorbitori de limba germana al caror destin profesional a fost marcat de intalnirea cu limba si cultura germana. Sunt scriitori, filozofi, dramaturgi, regizori, actori, muzicieni, oameni de afaceri, sportivi, dar si oameni obisnuiti, care au gasit prin intermediul limbii germane calea de a infaptui idei.

Fotografiile sunt semnate de Oltin Dogaru.

Expozitia itineranta poate fi vizionata incepand cu miercuri, 22 iunie, de la ora 18.00 pana la data de 29 iulie la Centrul Cultural German Iasi. La deschiderea expoziției de la Iasi va participa domnul dr. Radu Merica, presedintele Camerei de Comerț si Industrie Romano-Germane.

Campania isi propune sa demonteze clasicele prejudecati privind dificultatea de a studia si invata limba germana si sa transpuna acest demers intr-un alt registru. Cei care pledeaza in sprijinul acestei campanii din perspectiva „Eu si limba germana” sunt: Gabriel Liiceanu – scriitor, filozof, Andrei Plesu – scriitor, rector al Colegiului Noua Europa, Vlad Massaci – regizor de teatru, Catalin Cioaba – cercetator post-doctoral Universitatea Bucuresti, Michael Schmidt - director general Automobile Bavaria, Dorinel Munteanu - antrenor, Mihaela Sirbu - actrita, director Teatrul Fara Frontiere, Ruxandra Demetrescu - istoric de arta, rector al Universitatii de Arte Bucuresti, Iuliana Rusu - manager investment si HR, Laura Manolache - compozitor, director al Muzeului National „George Enescu”, Matei Plesu – scriitor, Roxana Davidescu – creator de bijuterii, Razvan Popovici – violist, directorul Festivalului SoNoRo, Hanno Höfer– regizor, muzician, Victor Scoradet – traducator, critic de teatru, Claudiu Bleont – actor, Radu Merica – director general Grup RER, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, Mircea Constantinescu – angajat al Ambasadei Republicii Federale Germania, Madalin Voicu – dirijor si Dan Bittman, muzician.

Toti cei care viziteaza expozitia au sansa de a castiga un curs de limba germana oferit de Goethe Institut in cadrul unui concurs on-line desfasurat pe www.bucuresti.diplo.de
Pentru mai multe detalii, va rugam contactati: Bianca Diea, bianca.diea@ideaplus.ro– 0755 062 881