Manastirea Cetatuia Iasi
Cei care trec prin Iasi nu ar trebui sa plece din aceasta frumoasa urbe fara sa viziteze cateva din manastirile orasului. Una din ele este Manastirea Cetatuia. Situata pe un loc aparte Manastirea Cetatuia
Iasi, cucereste vizitatorul prin simplitate, armonia arhitecturii si ciudatul vant ce arareori conteneste pe varful dealului unde a fost inaltata. Ctitorul Manastirii Cetatuia este Gheorghe Duca. Ridicat intre anii 1669 si 1672, complexul manastiresc imita modelul Bisericii Sf. Trei Ierarhi, din punct de vedere al structurii. Monumentul este reprezentativ pentru arta feudala moldoveneasca a sec. al XVII-lea. Aici a functionat si o tipografie grecească. Zidurile au o inaltime de pana la 7 metri si o grosime de 1,40 metri. Sala gotica, cuhnea, clopotul mare si mic din anul 1669, casa domnească si chiliile sunt punctele de atractie pentru pelerini, afara de biserica. Dintre toate, sala gotica se distinge. Luminata prin 11 ferestre, sala gotica are plasate in axul principal doua coloane octogonale din piatra, decorate la jumatate cu un brau brancovinesc. In prezent, s-a pastrat doar o parte dintr-o fresca. Prea putini stiu ca pe deasupra dealului Cetatuii Aurel Vlaicu si-a ales primul zbor.
Aproape toate cele necesare hranei sunt obtinute de pe domeniul mănăstiresc. Manastirea are, pe langa o gradina de legume si zarzavaturi pentru care se fac lucrari de irigare, o ciupercarie, dar momentan sistata, si o plantatie de 6 hectare de vita-de-vie, dar si cateva hectare destinate cultivarii cerealelor sau faneturilor pentru animale (vaci, pasari si porci). Deja s-a început plantarea de trandafiri, tuia şi brazi argintii pentru a înfrumuseţa curtea mănăstirii. Ospitalitatea manastirii se dovedeste indiferent ca esti cunoscut sau nu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu