Manastirea Frumoasa Iasi
Manastirea Frumoasa Iasi este situata in partea de sud a orasului, sub dealul Cetatuii. Cea mai veche ctitorie ce s-a aflat pe acest loc a fost inaltata de Meletie Balica, portar al Sucevei si hatman al Moldovei, iar Grigorie al II-lea Ghica a reconstruit biserica, intre anii 1727 si 1733, in stil renascentist. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit detalii: 'Ctitorie a domnitorului Grigorie Ghica al II-lea, Manastirea Frumoasa continua traditia vietii religioase a primului locas, fondat in acest loc, in secolul al XVI-lea, de catre hatmanul Meletie Balica. Imprejurari necunoscute, in ultima perioada a domniei sale, anii 1726-1733, domnitorul Grigorie Ghica intra in posesia ctitoriei lui Meletie si Ana Balica, descendenti ai faimoasei familii de boieri, Buzesti, din Tara Romaneasca. Noul ctitor intervine atat in refacerea integrala a locasului de cult, precum si in acordarea unui nou statut acestui ansamblu religios, arhitectural, punand la dispozitia domnilor si a familiilor domnitoare o curte de vara in apropierea Iasului. Asadar, acest domn Grigorie Ghica si altii socoteau manastirea un fel de resedinta de vara, loc in care se rugau si poposeau uneori pentru liniste, aceasta manastire aflandu-se atunci in apropierea orasului.
Ansamblul Manastirii Frumoasa a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004 şi fiind alcătuit din următoarele 6 obiective:
- Biserica "Sf. Voievozi" - datand din perioada 1836-1839
- Palatul de pe ziduri - datand din perioada 1818-1819
- Ruinele Palatului "pentru femei" - palatul domniţelor, aflat astăzi in ruină, la intrarea in mănăstire; datand din secolul al XVIII-lea
- Turnul-clopotniţă - datand din perioada 1819-1833
- Zidul de incintă - datand din perioada 1726-1733
- Mausoleul lui Grigore Sturdza - datand din perioada 1833 şi aflat langă biserică
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu