Bojdeuca lui Ion Creanga
Firesc, ea este pastrata si azi asa cum arata in anii 1872-1889. O casa cu doua incaperi mici, cu o prispa inspre nord, unde se afla si usa de intrare si un cerdac (o logie populara) cu deschidere generoasa spre orizontul dinspre rasarit sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari. Bojdeuca are patru ferestre cu ochiurile sub forma de cruce: doua aflandu-se de o parte si de alta a usii de la intrare si celelalte doua pe partea opusa a casei.
Acoperisul din dranita (in solzi de peste - scanduri mici de brad) este insufletit de doua elemente simbolice: hornul pe care iese fumul si cahleata (sau lucarna), un fel de ochi fermecat prin care respira aceasta vietate ciudata. Bojdeuca s-a deschis pentru public la 15 aprilie 1918 - fiind primul muzeu memorial literar din Romania. Casuta era insa vizitata din anul 1890, imediat dupa moartea scriitorului, de grupuri de elevi, studenti, profesori si ziaristi.
De la inaugurare si pana astazi au avut loc mai multe restaurari si reorganizari ale casei si muzeului. A doua restaurare, dupa cea din 1918, a avut loc in anii 1933-1934. În anii 1965-1968, fondul documentar al Bojdeucii s-a unit cu cel al muzeului Ion Creanga de la biserica Golia din Iasi. A avut loc organizarea unei expozitii documentare privind viata si opera lui Creanga chiar in Bojdeuca.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu